SWIEKES BIEREN

SWIEKES TRIPPPEL

Winnaar Dubbele Gouden medaille op European Beer Challenge 2020.

Winnaar Gouden medaille op Craft Beer Awards 2022 Londen.

 

Met Swiekes Tripppel startte ons verhaal in 2019.

Onze (h)eerlijke, lichtjes kruidige tripppel wordt gebrouwen naar ons eigen recept met gerst- en havermout, aangevuld met enkele edelhoppen. Bij het lageren is er nog een stevige hopgift met  citrushop (dry hopping).

Het resultaat is een fijn uitgebalanceerde tripppel die zich tussen fris en fruitig situeert. Heerlijk gecarboniseerd en fijn doordrinkbaar. Ontdek de fruitige toetsen (banaan en sinaas) die de toegankelijkheid net dat extra complexe laagje geven, waardoor je bij iedere slok toch weer wordt verrast”.

Een stevige ’back-to-basic’ tripppel , die wat extra “P” verdient omwille van zijn Pittig, Puur en Power karakter. Het stevige alcoholgehalte van 8,5 %, vraagt om een stoer en eigenzinnig glas; “Den Emmer” gedoopt.

Voor 33 cl Puur genieten.

 • ABV: 8.5%
 • EBC: ~10
 • EBU: ~27

SWIEKES BLACKOUT

Winnaar Bronzen Medaille op Brussels Beer Challenge Awards 2021 in de categorie “STRONG DARK ALE”

Winnaar Zilveren Medaille op Frankfurt International   Trophy 2024 in de categorie “STRONG DARK ALE”

Voor de donkere telg van Swiekes die in 2020 het licht zag, werd een recept ontwikkeld met maar liefst 7 verschillende moutsoorten en een handjevol kandijsuiker. Allemaal dragen ze hun steentje bij tot het brede en subtiele smaakpalet.

Verwacht echter geen superzoet bier, maar probeer de diverse smaken en aroma’s te ontdekken en ‘have a beergasme’.

In de neus wat fruitige toetsen van banaan, peer, rozijn, citrus en een vleugje dadel. Verder ook wat kandij en marsepein (amandelnoten) .Smaken van chocolade, drop, koffie, rozijnen en karamel met een zeer subtiele onderliggende hoptoets. Het geheel zorgt voor een lange afdronk die zowel lichtbitter als lichtzoet ervaren wordt.

 • ABV: 8.8%
 • EBC: ~97
 • EBU: ~29

SWIEKES BLACKOUT WBA

Winnaar Gouden Medaille op Craft Beer Awards 2023 Londen.

 

Na het succes van Swiekes Tripppel Whiskey Barrel Aged, die op craft beer awards 2022 een gouden medaille wegkaapte, werd beslist onze black out in hetzelfde type vaten te lageren.

Van de augustus 2022 Black Out batch werd ongeveer 2.000 liter op Ierse whisky vaten (Distillery Boann) gelagerd. Gedurende 12 maanden heeft ons award winning Dark-Ale bier in de kelders van Het Nest de geuren en smaken van deze zachte Ierse whiskey uit het hout mogen opnemen. Ook zorgde deze aging voor een flinke verhoging van het alcohol percentage. Bij meting in augustus 2023 ter voorbereiding op het bottelen was het ABV gestegen tot 11.8%

Beschrijving door een biersommelier: In de neus een fruitige en zoete aanzet, zoals gedroogde vijgen en dadels. Verder ook duidelijke aroma’s van porto en uiteraard ook veel whisky. Bij het proeven is het bier eerst zoet van de whisky en een beetje porto. Daarna komt het bittere van de gebrande mouten opzetten en krijg je impressies van koffie en pure chocolade, alsook een overduidelijke carameltoets. Het bier heeft een verwarmende alcoholwarmte, de nasmaak is bitterzoet. Sluit je ogen en denk aan Caramella Mokatine (AKA arabiertjes) snoepjes in de aftertaste !

Ideaal herfst- of winterbier voor bij de open haard!

 • ABV: 11.8%
 • EBC: ~97
 • EBU: ~29

SWIEKES EXTRA 5.5

Swiekes “EXTRA 5.5” is het antwoord op de vraag: “ Swiekes Tripppel is een superlekker bier, maar wel een zwaar doefke. Was ie maar wat lichter in alcohol en toch even lekker. Kunnen jullie zoiets brouwen?”

Als ruwe basis werd het recept van onze award-winning Swiekes Tripppel gebruikt, met wat twistjes zoals jullie van Swiekes gewoon zijn ondertussen. Bovendien lieten we deze keer een legertje Berlijnse pils-gisten zich helemaal uitleven, wat resulteert in een fruitig en esterrijk lagerbier van 5.5% ABV.

Voor extra smaak werd hij nog lichtjes gedry-hopped met citrushop en kozen we ook om hem een nagisting op fles te geven.

Je kan hem in de categorie “hoppy lager” of “Indian Pale Lager” onderbrengen, wij noemen het gewoon een smaakvolle, fruitige en  licht gehopte ‘pils’.

Peter van onze ‘nieuwboorling’is Filip en daarom staat hij in zijn eerste-communiebroekje op het etiket.

In de herfst van  2023 werd voor het eerst op 10 hL schaal gebrouwen om de markt even af te tasten. Weldra ook op grotere schaal, alsook op vaten beschikbaar om in de lente van 2024 (een klein deel van) de wereld te veroveren.

 • ABV: 5.5%
 • EBC: ~7
 • EBU: ~21

SWIEKES TRIPPPEL WBA Limited Edition 2024

Match made in heaven, Swiekes Tripppel en Belgian Owl Whisky. 

Begin 2023 slaagden we er in om 10 single malt whisky vaten van Belgian Owl distillery rechtstreeks in de distillerie in Luik te bemachtigen.
Begin vorig jaar hebben we 2.000 liter van onze award winning Tripppel op deze Belgian Owl whisky vaten gelagerd. Gedurende bijna 12 maanden heeft hij mogen rijpen in een hoekje van de kelders van Brouwerij “Het Nest” om in alle rust de geuren en smaken van deze, tot de wereldtop behorende Belgische whisky uit het hout op te nemen.

Zeer, zeer, zeer gelukkig met het resultaat…
Close your eyes, open your senses and have a beergasm !

 • ABV: 9.1%
 • EBC: ~10
 • EBU: ~27

SWIEKES TRIPPPEL WBA Limited Edition 2024

.

SWIEKES EXTRA 5.5