Alles startte met een cursus bierbrouwen bij de verhuisbrouwerij in 2014. Hobbybrouwer Marc Swinnen uit Oud-Turnhout schaft zich na de cursus onmiddellijk een aantal lege RVS biervaten aan, knutselt een eigen thuisbrouwerijtje in elkaar en slaat vervolgens passioneel aan het brouwen.
Het commerciële verhaal startte echter pas rond mei 2018, toen Marc op 25 liter schaal een speciaal gelegenheidsbiertje als cadeau voor het huwelijk van een nichtje brouwde.
Het recept dat nadien “Swiekes Tripppel” zou worden, zag toen het levenslicht. Het heet voor de gelegenheid dan nog “Kalverliefde”. De gasten op het feest vonden het een voltreffer en Bert Braet, die voor deze gelegenheid het etiket voor de “Kalverliefde” had ontworpen, oppert op dit feest voor het eerst dat deze heerlijke tripel niet verder verborgen mag blijven voor bier minnend België.
Bert, destijds één van de 3 vaste vennoten, trok uiteindelijk de brouwer over de streep en een aantal maanden later werd dan voor de eerste maal een 10 Hl batch, onder Marc's toezicht en naar zijn eigen recept, bij brouwerij Pirlot in Zandhoven gebrouwen. In de brouwerijwereld wordt Hectoliter (Hl) gebruikt als volume maat; 1 Hl is 100 liter of omgerekend 300 flesjes (12.5 krat).
Bert Braet is marketeer en stond in zijn carrière o.a. mee aan de wieg van onder meer de ‘Who took my badjas’-spot voor Belgacom (“Subiet no koffiekoeken for you hé”) en ‘Stihl, Stehrk werk’. Bert brengt hiermee een schat aan marketing ervaring mee. Het speciale “emmer”-glas, maar ook de meeste andere, fijnzinnige promo’s zijn van zijn hand. Zo ook de tripppel met de 3 p’s.
Mooie anekdote ivm de benaming “Tripppel”, was het feit dat de drukker op de vooravond van de eerste afvulling, in paniek naar de brouwerij belde om te melden dat er een drukfout op het etiket stond volgens hem. En dat hij hierdoor in allerijl zou moeten herdrukken.
De eerste batch zou als experiment gebruikt worden om als special bier op de zomerbar “Limonat” te schenken. Limonat was een 3 maanden durende pop-up in de voormalige limonade fabriek in Retie in de zomer van 2019.
Toen de naam voor het zomerbier moest gekozen worden was “Limonat” uiteraard geen optie omwille van de mogelijke (en gevaarlijke) verwarring met de kinderdrank. Daarom werd last minute “Swiekes”, de vroegere bijnaam van de brouwer gekozen.
Er werd afgesproken met vrienden, dat als het bier niet verkocht zou geraken, er een groot gratis tuinfeest zou georganiseerd worden. Maar door het onverwachte succes zaten we na 3.5 week echter al door de volledige voorraad heen.
Om nog voor het einde van de zomerbar extra Swiekes bij te laten brouwen moest uitgeweken worden naar een andere brouwerij die op dat ogenblik nog capaciteit had. Zo kwamen we bij brouwerij Het Nest in Oud-Turnhout terecht, die ook op iets grotere schaal kon brouwen.
Onder impuls van het succes in de zomerbar werd beslist om lokale Horeca, restaurants, drankenhandels en andere evenementen te bezoeken en aan te schrijven. En zo was de 30 Hl batch van Het Nest ook alweer voortijdig uit stock. Een aantal toonaangevende cafés en ook vele restaurants en drankenhandels uit de buurt waren van in het begin super enthousiast en liggen daardoor mee aan de basis van ons succes. Ook familie, vrienden , kennissen, tal van enthousiaste bierliefhebbers en -kenners zijn ons genegen vanaf het eerste uur en door die vorm van ambassadeurschap bleven we vooral lokaal groeien.
Brouwerij Het Nest ging daarna al snel op grotere schaal voor ons brouwen. Eerst op 30 Hl, dan op 60 hl en nadien op 120 Hl.
In 2019 vervoegd Filip Hendrickx de vennootschap. Filip is boezemvriend van hobbybrouwer en recept ontwikkelaar Marc Swinnen, en had meer dan 30 jaar ervaring in sales en een passie voor bier. Hij geeft daardoor een enorme boost aan de verkoop in Limburg, wat als resultaat heeft dat er sinds de start in juni 2019 in totaal al bijna 130000 Liter Swiekes Bieren door de brouwketels vloeide (status nov 2023).
Vanaf augustus 2023 beslist Bert om de vennootschap te verlaten en zodoende zijn Filip en Marc de huidige 2 bestuurders.
Als echte bierliefhebbers schrijven de schoonbroers Patrick en Marc zich onder impuls van Lieven Van Ermengem in voor een brouwcursus in ’t Dakhuus. De verhuisbrouwerij leert ons in een 5-tal theoretische lesdagen en een aparte brouwdag de basis van bierbrouwen.
Marc koopt zich onmiddellijk een aantal lege RVS biervaten, knutselt een eigen thuisbrouwerijtje en slaat vervolgens aan het brouwen.
Felien Feyen, de dochter van Patrick, trouwt met Stef. Voor deze speciale gelegenheid brouwt Marc Swinnen op 25 liter schaal een speciaal gelegenheidsbiertje: een tripel. Dat wordt nummer 21 van zijn vele proefbrouwsels. De eerste keer dat Swiekes het levenslicht ziet heet het nog “Kalverliefde”. En op het trouwfeest wordt tot laat gefeest en gedronken.
Bert Braet die het etiket voor de “Kalverliefde” had ontworpen, oppert op dit feest voor het eerst dat deze heerlijke tripel niet verder verborgen mag blijven voor bierminnend België en bij uitbreiding de rest van de wereld.
MAART 2019
Het duurt nog bijna een jaar voordat Marc zwicht onder het voortdurend aandringen van Bert en Patrick om iets met dit recept te doen. De gelegenheid biedt zich aan als Stien Feyen (samen met nog enkele andere enthousiastelingen) in Retie een pop-up zomerbar plant: “De Limonat”. We schrijven voorjaar 2019. Voor die gelegenheid wilde ze wel een speciaal biertje. Patrick Feyen en Bert Braet kwamen er snel bij om te proeven, glazen te kiezen en alles verder op poten te zetten.
Er wordt een contractbrouwer gezocht en gevonden in Brouwerij Pirlot te Zandhoven.
MEI 2019
8 mei 2019 gaan de ingrediënten van ons recept voor het eerst in de ”reuze” brouwketel van Guy Pirlot. 1000 Liter (of in brouwerstaal 10 Hectoliter) zullen na een 7 tal weken, net op tijd voor de zomerbar in flesjes worden gevuld.
Voor de accijns aangifte van het brouwsel moest er dringend een naam meegedeeld worden. Oei, daar was nog niet over nagedacht. De naam “Limonat” zou wat verwarring teweeg kunnen brengen want het was zeker geen kinderdrank gezien het alcoholpercentage. Swiekes dan maar, naar de bijnaam van den brouwer vroeger.
Nog even grote paniek bij de drukker bij de aanlevering van de etiketten want “tripppel” was foutief gespeld. Nee hoor, een marketing dingetje van Bert.
Hopelijk zouden we zoveel mogelijk kunnen verkopen van deze 3000 flesjes op de zomerbar, van de overschot zou Patrick een tuinfeestje geven.
Juni 2019
Geen sprake van overschot. Het was al snel duidelijk dat onze tripppel gesmaakt werd en dat er geen feestje zou zijn bij Patrick in de tuin.
Er werd beslist om zo snel als mogelijk opnieuw een batch te laten brouwen. Brouwerij Pirlot had echter niet onmiddellijk capaciteit vrij om nog vóór het einde van de zomerbar periode opnieuw te kunnen aanleveren. Daarom werd het eerste contact gelegd bij Het Nest. Vlak bij de deur, hypermoderne brouwerij met supervriendelijke en behulpzame brouwers. Dit ging ook ons “nest-je” worden voor de volgende 30 HL die in juli 2019 werd gebrouwen.
Najaar 2019:
Na de zomerbar en de fijne recensies aldaar kreeg Swiekes vleugels en werd het plan opgevat om de plaatselijke HORECA zaken en drankenhandels te veroveren. De Ranonkel in Turnhout was één van de eerste en nostalgische veroveringen. Nostalgisch omdat we daar ook menig uur hadden gesleten in onze jonge tijden. De Gieterij in Kasterlee en BIKORO in Retie startte met vaten, een deel van onze laatste batch werd immers in 20L vaten afgevuld voor de HORECA en evenementen.
Prik & Tik Turnhout zou de thuis drinkende particulieren als één van de eerste drankhandels gaan bevoorraden. Vele andere drankhandels zouden volgen de komende maanden.
Er werd nogmaals gebrouwen, en ditmaal 60 HL
In 2019 vervoegd Filip Hendrickx de vennootschap. Filip is boezemvriend van hobbybrouwer en recept ontwikkelaar Marc Swinnen, had meer dan 30 jaar ervaring in sales en een passie voor bier. Hij geeft daardoor een enorme boost aan de verkoop in Limburg.
Met deze nieuwe bezetting wordt op 3 maart 2020 de nieuwe vennootschap Swiekes BV boven de doopvont gehouden. Ondanks het feit dat in dezelfde maand België op slot gaat n.a.v. de eerste lockdown, nemen we toch een vliegende start. Voornamelijk door de toename van de consumptie thuis, die dee Horeca verkopen grotendeels compenseert.
In Oktober 2020 ziet ons eerste “donker” bier, onder de naam “Swiekes Black-Out” het levenslicht. Het was in eerste instantie een limited edition om de markt even af te tasten. Ondertussen is de Black Out vast in ons gamma opgenomen en werd het recept nog wat bijgestuurd.
Swiekes Black Out is een donker bier met een stevige body en een lekker lange afdronk. In de neus fruitige toetsen van peer, rozijn, een vleugje dadel. Verder kandij en amandel. Smaak van chocolade, drop, koffie, rozijnen en caramel met een zeer subtiele onderliggende hoptoets. Het geheel zorgt voor een lange afdronk die zowel lichtbitter als lichtzoet ervaren wordt.
Zouden we onze tripppel eens niet insturen op een wedstrijd om eens te zien of wij niet wat te bevooroordeeld zijn over de smaak van ons eigen bier, dachten we. Zo gezegd zo gedaan.
In November 2020 komt het verdict van onze inzending. Stiekem gehoopt dat we minstens een eervolle vermelding zouden krijgen. Tot onze verbazing ontvingen we van de eerste keer de hoogste onderscheiding op “The European Beer Challenge 2020” in Londen, het hoogste niveau van erkenning in de branche. De bierwedstrijd is één van de belangrijkste van Europa.
“Chocolate & More” komt met het idee om onze tripppel als basis voor een biercocktail te gebruiken om voornamelijk de zomerbars iets speciaals te bieden. Geert Moelants ontwikkelt het recept en wij geven het verder vorm en zorgen voor de verkoop.
Heerlijk experimenterend waagden we ons ondertussen ook al aan een limited edition “Swiekes Tripppel Whiskey Barrel Aged”, die 10 maanden lagerde op exclusieve whiskeyvaten. Voorzichtig als we zijn was de oplage beperkt (800 flessen van 75 cl), en dus op een mum van tijd de deur uit exclusief voor de particuliere liefhebbers, vrienden en kennissen.
Door dit succes van de WBA gedreven, gingen we op zoek naar soortgelijke vaten en die vonden we bij de distillerie Boann uit Ierland voor een vervolg-editie.
Ook de aanpassing van het Black Out recept is een schot in de roos want met dit aangepaste recept kapen we in November 2021 op één van de meest prestigieuze competitie (Brussels Beer Challenge) een bronzen medaille in de categorie Strong Dark Ale weg.
Feedback van de jury bestaande uit 6 verschillende nationaliteiten:
Aroma: “Bready and roasted malt, with fruity and citrus notes. Banana in the smell. Also a bit of marzipan and almonds.
Taste & body: Very pleasant taste. Sweet and bitter. Medium carbonation. Nutty and madeira notes”.
In de lente van 2022 lonken de terrassen en het tropisch fruit. Voor een eerste experimentje gingen we op zoek naar een partner brouwerij die kleinere volumes kon brouwen. Na een paar leuke gesprekken gaan we in zee met Thuisbrouwerij Florik uit Wechelderzande.
Ze hebben een 200 L installatie en dus prima geschikt voor ons plan. Een Noorse Oergist (KVEIK), verse sinaas- en citroenschillen en wat tropische biosappen zijn enkele van de “secret ingredients” voor de 2 brouwsels die we in 2022 samen met Florik maken.
Samen met enkele groten (Straffe Hendrik, de Dochter van de Korenaar, Pirlot, Valdieu en St Feuillien) werden onze 75cl Swiekes Tripppel flessen in 3000 herfstboxen naar het Zweedse Belgoklubben verstuurd.
Dat was ons eerste buitenlands avontuur. De Zweden zijn enthousiast via untappd.
Hun lyrische beschrijving van onze Tripppel (vertaald uit het Zweeds):
Een sprankelend mooi brouwsel, goudkleurig als een koolzaadveld in de herfstzon en wazig als een in mist gehulde vijver op een vroege ochtend in september.
Deze buitengewoon smakelijke creatie is geschikt voor alle denkbare weersomstandigheden en gelegenheden dit najaar en kan voor het eerst in een grote fles worden genuttigd, aangezien hij in dit formaat uniek voor de Belgoklubben is gebotteld. Goed om Swiekes Tripppel te leren kennen met de herfstbox die eind september/oktober wordt afgeleverd.
Van onze februari 2022 tripppel batch werd 1600 liter op authentieke Ierse whiskey vaten gelagerd. Zes maanden lang hebben ze de smaak en geur van dat spraakwater opgenomen en het resultaat mag er zijn.
We zijn zelf super enthousiast over deze limited edition 2022 en sturen zowel onze tripppel als de Whiskey Barrel Aged naar de Craft Beer Awards competitie in Londen.
Het verdikt komt in November: beide inzendingen kapen een Gouden Medaille weg !!
Ondertussen veranderden we al 120.000 L water in Swiekes. In september 2022 werd voor het eerst 2.000 liter Swiekes Black Out op 10 authentieke Ierse whiskey vaten gelagerd. Wij zijn even benieuwd als jullie naar het resultaat, wordt vervolgd ergens in 2023!
Wist je dat wij ook voor jou evenement of vereniging onze bieren als etiketbier kunnen aanbieden ?
Voor speciale gelegenheden en/of verenigingen wordt onze tripppel of Black Out ook al eens onder een ander etiket aangeleverd. Mocht je in deze “gepersonaliseerde Swiekes” interesse hebben, neem gerust contact op. Wij kunnen het etiket design volledig voor jou ontwerpen.
Zie enkele voorbeelden hieronder.
Experimenteren is onze tweede natuur. In augustus rijpt het idee om eens samen met ’t Panijsje uit Retie een roomijs met onze Swiekes Black Out te laten paren. Het resultaat was te proeven op de ijsjesdag van Café Folia in Retie op 24 augustus.
Achter de schermen wordt ook naarstig verder gewerkt aan een nieuw biertje, dat in het laatste kwartaal van het jaar 2023 op de planning staat. Eerste proevertjes werden reeds aan enkele straffe smaakpapillen voorgeschoteld en die waren alvast aangenaam verrast. Niets minder dan het beste voor onze volgers en fans komt er dus waarschijnlijk aan tegen eind dit jaar-begin volgend jaar.
Nog toppertjes in de maak !! Wie ons gevolgd heeft afgelopen jaar, herinner zich misschien nog dat er 2.000 liter van onze Black Out in september 2022 op Ierse Boann Whiskey vaten werd gelagerd. Bottelen is gepland in september 2023 en de happy few die al mochten voorproeven van het vat rechtstreeks, waren euforisch. Ook 2000 liter van onze Tripppel ligt al sinds februari 2023 op Belgian Owl Whiskey vaten en die proberen we nog even in het vat te houden tot begin 2024.
Bert Braet was één van de mensen die in 2019 mee aan de wieg van ‘Swiekes’ heeft gestaan. Daarna heeft hij over de afgelopen jaren voornamelijk door zijn creatieve inbreng, mee gezorgd voor de gestage groei.
Bert neemt in augustus 2023 de beslissing om zich verder volledig te focussen op zijn eigen professionele carrière, waardoor de combinatie met Swiekes niet langer haalbaar is.
We willen Bert hartelijk bedanken voor al het moois dat hij heeft gecreëerd voor de Swiekes bieren over de afgelopen jaren en wensen hem veel succes met zijn verdere professionele ambities !
Van de augustus 2022 Black Out batch werd ongeveer 2.000 liter op Ierse whisky vaten (Distillery Boann) gelagerd. Gedurende 12 maanden heeft ons award winning Dark-Ale bier in de kelders van Het Nest de geuren en smaken van deze zachte Ierse whiskey uit het hout mogen opnemen.
Beschrijving door een biersommelier:
In de neus een fruitige en zoete aanzet, zoals gedroogde vijgen en dadels. Verder ook duidelijke aroma’s van porto en uiteraard ook veel whisky. Bij het proeven is het bier eerst zoet van de whisky en een beetje porto. Daarna komt het bittere van de gebrande mouten opzetten en krijg je impressies van koffie en pure chocolade, alsook een overduidelijke carameltoets. Het bier heeft een verwarmende alcoholwarmte, de nasmaak is bitterzoet.
Sluit je ogen en denk aan Caramella Mokatine (AKA arabiertjes) snoepjes in de aftertaste !
Ideaal herfst- of winterbier voor bij de open haard!
Have a beergasm and share your experience.
Gebotteld in september 2023 en verkrijgbaar in de beste drankenhandels ondertussen !!
Prik & Tik Turnhout, Prik & Tik Arendonk, Dranken Daems Lille, Dranken Gijbels Paal, Dranken Verheyen-Moonen Poppel, Prik & Tik Zonhoven (Marlou), All Drinks Vandepoel Halen, De Kroonkurk Turnhout, Prik & Tik Geel-Zammel (Fisser), Drankenhandel GOS Heers, Kempendrinks Arendonk; AVEVE Kasterlee; Drankenhandel ’t Sas Nijlen.
Wij vinden hem op z’n best tussen 5-8°C.IBU~29; EBC~97.
SWIEKES BLACK OUT WHISKEY BARREL AGED 11.8% ABV: de combinatie van onze SWIEKES BLACK OUT die op Brussel Beer Challenge 2021 een bronzen medaille wegkaapte EN 12 maanden lagering op Whisky vaten van Boann Distillery Ireland, maakte van deze editie weerom een pareltje. Diegenen die het reeds mochten proeven, spraken van een echt “beergasm”.
Op 15 november 2023 ontvingen we het bericht dat ook dit pareltje een GOUDEN medaille op de Craft Beer Awards™ 2023™ in Londen wegkaapte in de categorie Wooden Barrel Aged bieren.
Een nieuw recept van Swiekes. Begin oktober 2023 gebrouwen bij het Nest.
Dit nieuwe recept is het antwoord op de vraag: “ Swiekes Tripppel is een superlekker bier, maar wel een zwaar ‘doefke’. Was ie maar wat lichter in alcohol en toch even lekker. Kunnen jullie zoiets brouwen?”
Als ruwe basis werd het recept van onze award-winning Swiekes Tripppel gebruikt, met wat twistjes zoals jullie van Swiekes gewoon zijn ondertussen. Bovendien lieten we deze keer een legertje Berlijnse pils-gisten zich helemaal uitleven, wat resulteert in een fruitig en esterrijk lagerbier van (slechts)
5.5% ABV.
Voor extra smaak werd hij nog lichtjes gedry-hopped met citrushop en kozen we ook om hem een nagisting op fles te geven.
Update 22/11/2023: Klaar om op flessen te trekken!
Klaar voor jullie in december 2023 !!!
Swiekes “EXTRA 5.5” is het antwoord op de vraag: “ Swiekes Tripppel is een superlekker bier, maar wel een zwaar doefke. Was ie maar wat lichter in alcohol en toch even lekker. Kunnen jullie zoiets brouwen?”
Als ruwe basis werd het recept van onze award-winning Swiekes Tripppel gebruikt, met wat twistjes zoals jullie van Swiekes gewoon zijn ondertussen. Bovendien lieten we deze keer een legertje Berlijnse pils-gisten zich helemaal uitleven, wat resulteert in een fruitig en esterrijk lagerbier van 5.5% ABV.
Voor extra smaak werd hij nog lichtjes gedry-hopped met citrushop en kozen we ook om hem een nagisting op fles te geven.
Je kan hem in de categorie “hoppy lager” of “Indian Pale Lager” onderbrengen, wij noemen het gewoon een lekker, fruitig en licht gehopte pils.
Peter van onze ‘nieuwboorling’is Filip en daarom staat hij in zijn eerste-communiebroekje op het etiket.
Voorlopig op 10 hL schaal gebrouwen om de markt even af te tasten, dra misschien ook op grotere schaal alsook op vaten beschikbaar.
Primeur was op tasting bij drankhandel Gijbels in Paal op 01/12/2023. Ook al in P&T Turnhout en via onze webshop verkrijgbaar.
Primeur op Tasting bij drankhandel Gijbels in Paal op 01/12/2023.
Match made in heaven, Swiekes Tripppel en Belgian Owl Whisky. Begin 2023 slaagden we erin om 10 whisky vaten van “Belgian Owl distillery” rechtstreeks in de distillerie aan te kopen.
Van de februari 2023 Tripppel batch werd ongeveer 2.000 liter op Belgian Owl whisky vaten gelagerd. Gedurende bijna 12 maanden heeft onze award winning Tripppel in de kelders van Het Nest de geuren en smaken van deze, tot de wereldtop behorende Belgische whisky uit het hout mogen opnemen.
Close your eyes, open your senses and have a beergasm !
18 November 2024: Brussels Beer Challenge 2024.
Goud in categorie “Wood / Barrel Aged” Flavoured beers !
Match made in heaven, Swiekes Tripppel en Belgian Owl Whisky.
Van de februari 2023 Tripppel batch werd ongeveer 2.000 liter op Belgian Owl whisky vaten gelagerd. Gedurende bijna 12 maanden heeft onze award winning Tripppel in de kelders van Het Nest de geuren en smaken van deze, tot de wereldtop behorende Belgische whisky uit het hout mogen opnemen.
Close your eyes, open your senses and have a beergasm !